”Välillä tungen itseni lävitse aukoista, joiden toisella puolella odottavista useiden metrien pudotuksista minulla ei ole aavistustakaan. Toivon hartaasti, että olisin hieman virkistänyt vähäisiä kalliokiipeilytaitojani ennen matkaa.

Olemme lähes pohjalla. Käyn mahalleni makaamaan ja katson pieneen reikään. Järkeni väittää ankarasti vastaan, kun pohdin miten parhaiten ahtaudun koloon. Jos en tietäisi itseäni kookkaamman Szabolcsin juuri kulkeneen tästä, voisi matka jäädä kesken. Vedän henkeä ja potkin itseäni pää edellä halkeamaan. Ojennan kädet suoriksi ja hinaan niillä itseäni eteenpäin sentti kerrallaan. Muutaman metrin matka tuntuu ikuisuudelta. Sormeni lipsuvat savisten kivien pinnalla. Muiden kannustavat huudot kuulostavat etäisiltä.

Pääsen läpi ja ponnistaudun pystyyn. Astun muutaman askeleen eteenpäin ja kurkistelen alas seuraavalta jyrkänteeltä. Käännyn ympäri ja katson koloa, josta juuri tulin. En ensin näe sitä lainkaan. Tajuan miten helposti näihin luoliin voi eksyä. Luonnollisimman näköinen reitti ei välttämättä ole tie ulos, vaan usein vie entistä syvemmälle kilometrien mittaiseen verkostoon.

Viimeisen puristuksen jälkeen aukeava näky on henkeäsalpaava. Valtava maanalainen sali edessämme syntyi vuoren uumeniin puolisen miljoonaa vuotta sitten. Veden pinta laski alueella hiljalleen ja luolat kuivuivat kokonaan noin 210 000 vuotta sitten. Voin kuvitella miltä Szabolcsista ja Péteristä on tuntunut, kun he 25 vuotta sitten ensimmäisen kerran näkivät tämän edessään. Tällainen löytö on jokaisen luolaseikkailijan unelma.

Kypäröidemme valot muodostavat ketjun, joka vaeltaa hiljaisena läpi salien. Tunnelma on juhlallinen ja epätodellinen. Szabolcs kuljettaa meitä salista toiseen ja esittelee mitä ihmeellisimpiä muodostelmia. Välillä ryömimme taas savisissa tunneleissa.

Vedenpinta on laskenut luolassa hitaasti. Kalsiumkarbonaatti on kuivunut kimmeltäviksi laatoiksi, jotka ovat kuin jäätä entisen lammen paikalla. Kristallisia kiteitä on tarttunut tippukiviin ja luolaston ulokkeisiin. Ne näyttävät jäisiltä koristeilta. Värisävyt vaihtelevat kirkkaiden kirkkaasta valkoisesta tippukivien tummaan ruskeaan.”